Dříve byla na tuto otázku jasná odpověď, ale co dnes? Jak je to se stavebním spořením, když jsou úroky hypoték na minimu? Jednoduše řečeno výběr již závisí pouze na vašich konkrétních požadavcích. Je však jasné, že na menší opravy a rekonstrukce se stále vyplatí stavební spoření.

Řádný úvěr

Je nejlevnější možností úvěru. Musíte však vlastnit alespoň 20 % z cílové částky, což v mnoha případech nebývá málo (např. potřebujete půjčit 1 milión korun, to znamená, že musíte mít naspořených 200 000 Kč). V případě, že nemovitost zajistíte, bude se úroková sazba pohybovat mezi 2-4 %. Pokud byste ovšem čerpali úvěr bez zajištění, úroková sazba může vyšplhat až na 7 %. Čím více máte naspořeno, tím nižší úrok můžete dostat.

Překlenovací úvěr

Je poměrně nevýhodný. Musíte splácet úroky z cílové částky bez ohledu, kolik již máte naspořeno. Zároveň musíte dospořovat tak dlouho, než dosáhnete na řádný úvěr. Úroková sazba se pohybuje mezi 1,8–4,5 %. Mezi hlavní výhody stavebního spoření patří státní podpora, garantovaná úroková sazba po celou dobu splácení a možnost předčasné splátky bez sankcí. Úroková sazba hypotečního úvěru je garantována jen po dobu fixace.