Každý, kdo prodává nemovitost, se obvykle řídí pravidlem „Co nejdráž, nejrychleji a bez starostí“. Na tom není nic špatného, ale většina lidí dělá pár základních chyb, které mohou potenciální kupující odradit. A vůbec o tom neví.

Jak to obvykle funguje

* V první řadě nabídnou svoji nemovitost na nějakém soukromém inzertním serveru. Cenu určí podle jiných nabídek v dané lokalitě a o něco ji navýší, protože přece dolů se může jít vždy.

* Na takový inzerát pak volá majiteli nemovitosti velké množství realitních kanceláří a falešných kupců, ale pouze několik málo zájemců. V prvním kole jsou z toho desítky telefonátů a zbytečných schůzek, velká ztráta času a všeobecná frustrace.

* Nicméně velký zájem zapříčiní, že prodávající cenu nemovitosti ještě navýší. Začne ji inzerovat u několika realitek současně, čímž začne ztrácet kontrolu, kde všude svoji nemovitost nabízí a hlavně za kolik. Pokud jakýkoli kupující uvidí stejný inzerát na různých místech za rozdílnou cenu, rychle ztratí důvěru. Může ale také udělat soutěž mezi realitními kancelářemi. Dá vědět všem realitkám, které vaši nemovitost nabízí a bude zjišťovat, u které by koupi provedl nejvýhodněji. Samotný majitel se tak dostane pod tlak, do kterého ho dostanou realitní kanceláře. Přičemž stačí, když toto udělá jediný zájemce. Prodávající se dostane do takového chaosu (který si mimochodem zařídil on sám), že je možné, že svoji nemovitost prodá nakonec ještě pod cenou.